Blog

Svårt att få bolån?

Det kan vara svårt att få in en fot på den svenska bostadsmarknaden i storstäderna, särskilt för dem som är på jakt efter sitt första boende. De flesta unga som köper bostad behöver ha någon med trygg ekonomi som går i borgen för dem för ett lån. För de som ska flytta för att studera är ett tips att söka sig till mindre orter. I exempelvis Gävle finns fastighetsmäklarutbildning och många andra kurser att läsa. Ni kan se här och jämföra priserna mot vad det skulle kostat att köpa en bostad i exempelvis Malmö eller Stockholm. En annan spännande nyhet för att slippa att låna så mycket pengar till sin bostad är att man i Sverige börjar att intressera sig för sk. råbostäder. Det innebär att man egentligen flyttar till en tom lägenhet som bara består av väggar och tak och sedan får man själv köpa inredningen som diskbänkar och handfat. Det är ett sätt att kunna hålla nere kostnaderna, särskilt om du är händig.

En växt växer ur en pengahög

En bra mäklare

Hemnet och andra bostadssajter har länge varit en varit en källa till inspiration för den som letar ny bostad. De ger också en bra inblick i hur prisläget ser ut för den som vill sälja, eller köpa sin bostad, och hur mycket pengar man eventuellt måste låna. För att kunna sälja krävs det en mäklare som känner till området och har kontakt med den som vill köpa. Lokal kännedom är ett måste. en bra mäklare i Bromma är alltså ett måste för den som vill sälja sitt boende i just Bromma.

Höstlöv mot en blå himmel

Låna pengar för oförutsedda problem

Att köpa en bostadsrätt eller ett hus kan vara en affär där gömda utgifter tillkommer längs med tiden. Då ett bostadsköp är en affär som oftast tömmer ens bankkonto, är det inte helt ovanligt att man i samband med det här håller på att bygga upp sitt sparkonto igen. Om olyckan dock skulle vara framme och att man upptäcker en läcka i badrummet, eller mögel i hallen, så kan det i samband med den nyinköpta bostaden vara svårt att täcka den här utgiften. En bra lösning kan därför vara att ta ett privatlån, då man kan dela upp kostnaden för utgiften. För oftast är det en bättre idé att åtgärda problemen så omgående som möjligt, än att vänta till man har lyckats spara ihop pengarna, då det inte är ovanligt att problemet förvärras desto längre tiden går. Att ta ett privatlån för att renovera kan därför vara mer ekonomiskt än att vänta tills man har kapitalet.

De flesta människor behöver ta lån

De flesta människor hamnar någon gång i en period i livet då ekonomin tryter. Ett buffertsparande kan vara till stor hjälp, men ibland behöver vi ta ett lån för att avlasta den ekonomiska bördan. Många tänker inte på att majoriteten av alla människor är belånade. Bankerna äger ofta våra hus, bilar och båtar. Vissa tar lån för att åka på utomlandsresor, medan andra tar lån för att köpa ett bubbelbadkar. Det är inget fel med att ta lån. Det viktiga är att man har en plan för återbetalningen och kommer ihåg att det inte är gratis att ta lån.

Visa och Mastercard

Få hjälp med handpenningen

Många drömmer om att köpa ett hus eller en lägenhet, ett ställe som man kan kalla hemma. När man går i köptankar är det många saker att ta i beaktande, och framförallt behöver man hitta en bra mäklare och få ett lånelöfte så att man har möjlighet att delta i en budgivning. En av Sveriges ledande fastighetsmäklare är HusmanHagberg som förmedlar bostäder i hela Sverige. Genom att ta kontakt med dem kan du få veta mer om de bostäder som finns till salu just nu. För att kunna köpa en bostad behöver du även ha åtminstone 15 % av köpeskillingen som handpenning för att bli beviljad ett bostadslån hos de stora bankerna. Om du inte har haft möjlighet att spara ihop det belopp som är nödvändigt går det också att ansöka om ett så kallat privatlån för att täcka upp för den del som saknas.

Skapa minnen

hos greatdays hittar du presentkort på upplevelser för alla tänkbara intressen och i hela Sverige. Den perfekta presenten till både pojkvännen som älskar fart och farmor som älskar kultur. Eller varför inte ta med hela familjen på kryssning där det finns något att göra för både stora och små? Ibland kommer dock tråkiga utgifter i vägen samtidigt som bästa vännen fyller jämt, dottern tar studenten eller semestern ska börja. Att då ta ett smålån kan vara räddningen för många. Var bara säker på att du får de bästa villkoren när du jämför lån och se till att betala tillbaka i tid så du slipper hög ränta!

Kryssning rolig upplevelse

Vilse i låndjungeln?

Det är många som ansöker om lån någon eller flera gånger i livet. Anledningarna kan vara många; du kanske ska köpa en bil, vill kunna finansiera drömresan eller stöter på en oförutsedd utgift som behöver betalas innan du har pengar till det. Det finns många former av lån, till exempel snabblån (även kallat smslån, smålån och internetlån med mera), privatlån med säkerhet (ofta större lån), bil- och båtlån samt bolån. Ett bolån kräver i stort sett alltid säkerhet av något slag. Om du däremot har hittat ett boende via exempelvis Husman Hagberg och endast behöver komplettera dina sparade pengar för att ha råd med huset eller lägenheten kan ett snabblån vara en bra idé. Du kan enkelt ansöka om sådana lån via internet och du får ofta svar inom bara någon dag. Kom ihåg att jämföra olika snabblån för att hitta ett som passar dina behov bäst.

Prioritera vad du ska låna till

Att låna pengar är inget att skämmas för, men däremot är det viktigt att du planerar och prioriterar vad du ska låna pengarna till. Det är som bekant inte gratis att ta ett lån – oavsett storlek på det – så att göra det för ofta är inte särskilt bra. Samtidigt är lån ett bra alternativ om du vill unna dig något eller ska betala något som du inte skulle ha råd med från egen plånbok. Fundera på vad som är mest värdefullt för dig att inhandla; är det kanske att kunna åka utomlands någon gång per år, renovera delar av hemmet eller investera i en ny bil? När du har prioriterat bland dina inköp och hittat något som är tillräckligt värdefullt för att låna pengar till är det också viktigt att du backar upp inköpet med en produktförsäkring (alternativt rese- eller hemförsäkring, beroende på vad det gäller). Det här skapat en extra trygghet för dig.

Person som skriver ner planer

Hur mycket kan jag låna på min lön?

Du kan låna upp till 6,5 gånger din årliga inkomst

LÅN – från och med denna sommar, som inte lämpar sin bostad i SBAB låna ut mer än 6,5 gånger den årliga inkomsten för Daily News rapporterade tisdag.

SBAB och andra banker kommer att använda bedömningen av antalet hushåll har kvar efter att ha betalat kostnaderna för boende för att bestämma storleken av lån till kunder. Enligt SBAB är inte en metod behövs nu löst. Anledningen är rädslan för en kraftig ökning av huspriserna och hushållens skuldsättning.

“Ledningen är oroad boprisbubbla”

Nyhetsbyrån Bloomberg sade till VD SBAB Klas Danielsson att orsaken till de nya reglerna är att förvaltningen av banken är berörda boprisbubbla. “Nu har vi en individuell bedömning, som väger flera faktorer vid kreditgivning”, säger Klas Danielsson Daily News. De nya reglerna innebär att vi inte kan låna mer än 6,5 gånger sin årsinkomst, och en del av stödenheterna SBAB till 5 gånger den årliga inkomsten.

Är det två låntagare är deras totala intäkter används.

Hur mycket du kan låna av SBAB

En månadslön på fem gånger den maximala årslön på 6,5 gånger årslönen
20 000 SEK 1 200 SEK 000 SEK 1.560.000
30 000 SEK 1800000340 SEK 2 000 SEK
40.000 kronor SEK 2.400.000 SEK 3.120.000
50 SEK 000 3 000 000 3 900 SEK 000 SEK
60 SEK 000 3 600 000 SEK 4.680.000

Kolla priserna på inlåningsbanker och den genomsnittliga räntan på bostadslån

Här kan du se en förhandsvisning av den officiella förteckningen över bankräntorna, genomsnittliga räntan på bolån. Sortera tabellen genom att klicka på rubrikerna i tabellen huvudet. Observera att den genomsnittliga räntan avser den historiska perioden, medan lägre priser är de som gäller idag.

Låna 1000 kronor nu

Ibland behöver man ett litet tillskott i kassan, ett lån på 1000 kronor kan då vara precis det du behöver, små lån på exakta belopp har fördelen av att du inte riskerar att låna till mer än vad du verkligen måste. Det kan annars vara frestande att t.ex. låna 5000 kronor eller kanske 4000 bara för att det är ett bra tillfälle.

Tänk noga igenom vad du skall låna pengar till

Om du skall låna 1000 kronor och inte har några vänner att låna av så behöver du göra vissa efterforskningar (jag har lagt till en topplista i sutet av en här artikeln så att du snabbt kan välja rätt långivare för ditt lån). Det är viktigt att tänka igenom dina behov. Om du behöver betala en räkning på 1000 sek så är saken klar och du kan ta ett lån på precis det beloppet utan att “fölåna dig”. Men om du har en räkning på 1800 kronor så kanske du skall ta ett lån på 2000 kronor för att inte hamna i en konstig situation där du lånar för att betala räkningen men det ärcker inte. (Ja, ja det låter lite korkat att göra så men om man är stressad över sin ekonomi så tar man inte alltid rationella beslut). Räntesatser och kostnader som är förknippade med lånet ser du snabbt på de olika långivarnas siter. Så när du väl betsämt dig för vem du vill använda för att låna av så går processen snabbt.

Hur väljer jag

Först kriteriet är priset, vem är billigast, kolla noga så att det pris du först “hittar” verkligen inkluderar allt, om du betalar 500 kronor för att låna 1000 (då betalar du alltså tillbaka 1500 kronor) så skall inga andra kostnader som är direkt förknippade med lånet tillkomma t.ex. fakturaavgifter och liknande. Sen skall du kolla hur snabbt de betalar ut dina pengar, du vill ju ha ett snabblån och inte ett lån som tar en vecka att betala ut. Kontrollera också vad som gäller för kreditupplysning, har du betalningsanmärkningar så behöver du ta hänsyn till detta läs den här artikeln eftersom det är svårt att låna pengar om du finns hos Kronofogden. När du har tänkt igenom de 3 detaljerna är allt klart för att köra!
Alltså:

  1. Kolla priset
  2. Kolla hur snabbt lånet betalas ut
  3. Tar långivaren kreditupplysning
LångivareHögsta LånebeloppÅterbetalningstidBetygLäs recension
25000 kr24 månaderLäs
Everyday+ Krediter15000 kr12 månaderLäs
Vivus SMSlån6000 kr30 dagarLäs
12000 kr30 - 90 dagarLäs
15000 kr30 dagarLäs
20000 kr12 månaderLäs