Blog

De flesta människor behöver ta lån

De flesta människor hamnar någon gång i en period i livet då ekonomin tryter. Ett buffertsparande kan vara till stor hjälp, men ibland behöver vi ta ett lån för att avlasta den ekonomiska bördan. Många tänker inte på att majoriteten av alla människor är belånade. Bankerna äger ofta våra hus, bilar och båtar. Vissa tar lån för att åka på utomlandsresor, medan andra tar lån för att köpa ett bubbelbadkar. Det är inget fel med att ta lån. Det viktiga är att man har en plan för återbetalningen och kommer ihåg att det inte är gratis att ta lån.

Visa och Mastercard

Få hjälp med handpenningen

Många drömmer om att köpa ett hus eller en lägenhet, ett ställe som man kan kalla hemma. När man går i köptankar är det många saker att ta i beaktande, och framförallt behöver man hitta en bra mäklare och få ett lånelöfte så att man har möjlighet att delta i en budgivning. En av Sveriges ledande fastighetsmäklare är HusmanHagberg som förmedlar bostäder i hela Sverige. Genom att ta kontakt med dem kan du få veta mer om de bostäder som finns till salu just nu. För att kunna köpa en bostad behöver du även ha åtminstone 15 % av köpeskillingen som handpenning för att bli beviljad ett bostadslån hos de stora bankerna. Om du inte har haft möjlighet att spara ihop det belopp som är nödvändigt går det också att ansöka om ett så kallat privatlån för att täcka upp för den del som saknas.

Skapa minnen

hos greatdays hittar du presentkort på upplevelser för alla tänkbara intressen och i hela Sverige. Den perfekta presenten till både pojkvännen som älskar fart och farmor som älskar kultur. Eller varför inte ta med hela familjen på kryssning där det finns något att göra för både stora och små? Ibland kommer dock tråkiga utgifter i vägen samtidigt som bästa vännen fyller jämt, dottern tar studenten eller semestern ska börja. Att då ta ett smålån kan vara räddningen för många. Var bara säker på att du får de bästa villkoren när du jämför lån och se till att betala tillbaka i tid så du slipper hög ränta!

Kryssning rolig upplevelse

Vilse i låndjungeln?

Det är många som ansöker om lån någon eller flera gånger i livet. Anledningarna kan vara många; du kanske ska köpa en bil, vill kunna finansiera drömresan eller stöter på en oförutsedd utgift som behöver betalas innan du har pengar till det. Det finns många former av lån, till exempel snabblån (även kallat smslån, smålån och internetlån med mera), privatlån med säkerhet (ofta större lån), bil- och båtlån samt bolån. Ett bolån kräver i stort sett alltid säkerhet av något slag. Om du däremot har hittat ett boende via exempelvis Husman Hagberg och endast behöver komplettera dina sparade pengar för att ha råd med huset eller lägenheten kan ett snabblån vara en bra idé. Du kan enkelt ansöka om sådana lån via internet och du får ofta svar inom bara någon dag. Kom ihåg att jämföra olika snabblån för att hitta ett som passar dina behov bäst.

Prioritera vad du ska låna till

Att låna pengar är inget att skämmas för, men däremot är det viktigt att du planerar och prioriterar vad du ska låna pengarna till. Det är som bekant inte gratis att ta ett lån – oavsett storlek på det – så att göra det för ofta är inte särskilt bra. Samtidigt är lån ett bra alternativ om du vill unna dig något eller ska betala något som du inte skulle ha råd med från egen plånbok. Fundera på vad som är mest värdefullt för dig att inhandla; är det kanske att kunna åka utomlands någon gång per år, renovera delar av hemmet eller investera i en ny bil? När du har prioriterat bland dina inköp och hittat något som är tillräckligt värdefullt för att låna pengar till är det också viktigt att du backar upp inköpet med en produktförsäkring (alternativt rese- eller hemförsäkring, beroende på vad det gäller). Det här skapat en extra trygghet för dig.

Person som skriver ner planer

Att tänka på vid lån av pengar

Låna pengar är något som många av oss gör en eller flera gånger i livet. Du kanske tar ett CSN-lån i samband med dina studier, tar ett bolån när du ska köpa en bostad eller ett billån om du ska investera i en ny bil. Det finns också många olika snabblån, även kallade för smålån, blancolån och smslån. Det är privatlån utan säkerhet som du kan använda till vad du vill. Räntan på dessa lån är oftast högre än på andra lån, men tanken är också att du relativt snabbt ska kunna betala tillbaka det. Oavsett vilket sorts lån du är på jakt efter kan det vara smart att jämföra dem och läsa på mer om hur de fungerar. Hos zmarta.se kan du få bra information och de gör större delen av jobbet åt dig vad gäller jämförelser av låneerbjudanden.

Gör upp en plan

Om du väljer att använda dig av Zmarta för att jämföra olika låneerbjudanden fyller du i uppgifter och summa på deras hemsida, vartefter de väljer ut vilka lån som passar din situation bäst. Det innebär dock inte att du måste bestämma dig för ett av just dem. Innan du skickar in en låneansökan är det bra att göra upp en plan. Fundera på vad pengarna ska användas till och hur mycket som kan tänkas behövas. Ta även hänsyn till dina kommande inkomster, så du vet att du kan betala av summan som du har ansökt om inom den angivna tidsramen.

Person med sedlar

Låna lagom mycket

Du ska aldrig behöva skämmas för att du lånar pengar – det är nog fler än vad du tror som gör det. Däremot rör det sig fortfarande om lån med tillhörande ränta, vilket innebär att det är bra att planera och tänka till innan du skickar iväg ansökan. Att hamna i skulder är aldrig roligt. Det här är ytterligare en anledning till att sajter som zmarta.se är bra, i synnerhet om du lånar för första gången. Istället för att själv behöva läsa på om olika aktörer och ta ställning till om de är seriösa eller inte gör Zmarta det åt dig!

Person som planerar

Hur mycket kan jag låna på min lön?

Du kan låna upp till 6,5 gånger din årliga inkomst

LÅN – från och med denna sommar, som inte lämpar sin bostad i SBAB låna ut mer än 6,5 gånger den årliga inkomsten för Daily News rapporterade tisdag.

SBAB och andra banker kommer att använda bedömningen av antalet hushåll har kvar efter att ha betalat kostnaderna för boende för att bestämma storleken av lån till kunder. Enligt SBAB är inte en metod behövs nu löst. Anledningen är rädslan för en kraftig ökning av huspriserna och hushållens skuldsättning.

“Ledningen är oroad boprisbubbla”

Nyhetsbyrån Bloomberg sade till VD SBAB Klas Danielsson att orsaken till de nya reglerna är att förvaltningen av banken är berörda boprisbubbla. “Nu har vi en individuell bedömning, som väger flera faktorer vid kreditgivning”, säger Klas Danielsson Daily News. De nya reglerna innebär att vi inte kan låna mer än 6,5 gånger sin årsinkomst, och en del av stödenheterna SBAB till 5 gånger den årliga inkomsten.

Är det två låntagare är deras totala intäkter används.

Hur mycket du kan låna av SBAB

En månadslön på fem gånger den maximala årslön på 6,5 gånger årslönen
20 000 SEK 1 200 SEK 000 SEK 1.560.000
30 000 SEK 1800000340 SEK 2 000 SEK
40.000 kronor SEK 2.400.000 SEK 3.120.000
50 SEK 000 3 000 000 3 900 SEK 000 SEK
60 SEK 000 3 600 000 SEK 4.680.000

Kolla priserna på inlåningsbanker och den genomsnittliga räntan på bostadslån

Här kan du se en förhandsvisning av den officiella förteckningen över bankräntorna, genomsnittliga räntan på bolån. Sortera tabellen genom att klicka på rubrikerna i tabellen huvudet. Observera att den genomsnittliga räntan avser den historiska perioden, medan lägre priser är de som gäller idag.

Låna 1000 kronor nu

Ibland behöver man ett litet tillskott i kassan, ett lån på 1000 kronor kan då vara precis det du behöver, små lån på exakta belopp har fördelen av att du inte riskerar att låna till mer än vad du verkligen måste. Det kan annars vara frestande att t.ex. låna 5000 kronor eller kanske 4000 bara för att det är ett bra tillfälle.

Tänk noga igenom vad du skall låna pengar till

Om du skall låna 1000 kronor och inte har några vänner att låna av så behöver du göra vissa efterforskningar (jag har lagt till en topplista i sutet av en här artikeln så att du snabbt kan välja rätt långivare för ditt lån). Det är viktigt att tänka igenom dina behov. Om du behöver betala en räkning på 1000 sek så är saken klar och du kan ta ett lån på precis det beloppet utan att “fölåna dig”. Men om du har en räkning på 1800 kronor så kanske du skall ta ett lån på 2000 kronor för att inte hamna i en konstig situation där du lånar för att betala räkningen men det ärcker inte. (Ja, ja det låter lite korkat att göra så men om man är stressad över sin ekonomi så tar man inte alltid rationella beslut). Räntesatser och kostnader som är förknippade med lånet ser du snabbt på de olika långivarnas siter. Så när du väl betsämt dig för vem du vill använda för att låna av så går processen snabbt.

Hur väljer jag

Först kriteriet är priset, vem är billigast, kolla noga så att det pris du först “hittar” verkligen inkluderar allt, om du betalar 500 kronor för att låna 1000 (då betalar du alltså tillbaka 1500 kronor) så skall inga andra kostnader som är direkt förknippade med lånet tillkomma t.ex. fakturaavgifter och liknande. Sen skall du kolla hur snabbt de betalar ut dina pengar, du vill ju ha ett snabblån och inte ett lån som tar en vecka att betala ut. Kontrollera också vad som gäller för kreditupplysning, har du betalningsanmärkningar så behöver du ta hänsyn till detta läs den här artikeln eftersom det är svårt att låna pengar om du finns hos Kronofogden. När du har tänkt igenom de 3 detaljerna är allt klart för att köra!
Alltså:

  1. Kolla priset
  2. Kolla hur snabbt lånet betalas ut
  3. Tar långivaren kreditupplysning
LångivareHögsta LånebeloppÅterbetalningstidBetygLäs recension
25000 kr24 månaderLäs
Everyday+ Krediter15000 kr12 månaderLäs
Vivus SMSlån6000 kr30 dagarLäs
12000 kr30 - 90 dagarLäs
15000 kr30 dagarLäs
20000 kr12 månaderLäs

Låna pengar med betalningsanmärkning och kronofogden

OK, det här är en av de stora knäckfrågorna för lånebolagen och för de som av olika anledningar har fått en eller flera betalningsanmärkningar. Att låna pengar trotts att man har skulder som gått tillkronofogden och därmed lett till betalningsanmärkning innebär naturligtvis stora problem för den drabbade.

Är det helt kört nu när jag slarvat?

Ja och nej, om vi bortser från orsaken till att du har fått en betalningsanmärkning (det är faktiskt inte så ovanligt som man kanske kan tro att människor råkar ut för ekonomiska bekymmer som i sin tur leder till en betalningsanmärkning) så är en anmärkning i UC (UplysningsCentralen – Länk)
Hur löser man problemen med kronofogden om man vill låna pengar?en dålig förutsättning för att låna pengar, hyra bostad eller handla på avbetalning (och amssor av andra saker). Dock finns det flera låneförmedlare som använder egna kreditvärderingsfunktioner än jut UC. Måna bolag har egna algoritmer som utgår från ett antal olika faktorer för att göra en riskbedömning på den personen som ansäker om ett lån. På detta sättet kan man låna pengar trotts att man har en kreditanmärkning.

Snabblåneföretagen är lösningen

De bolag som erbjuder snabblån är också modernast och mest i framkant när det gäller nya finansiella tjänster, de har insett det här problemet. Bland annat på grund av att deras kunder ofta är ekonomiskt utsatta och ofta har betalningsanmärkningar, för att kunna bedriva sin verksamhet är de tvugna att erbjuda allternativ till UC. Nackdelen med de här bolagen är att lånen tenderar att bli ganska dyra, nu skall man dock fundera lite på vad dyrt betyder. Om du t.ex. lånar 4000 kronor hos Ferratum så kostar det dig 1000 kronor, dvs. du betalar tillbaka 5000 kronor (lånet på 4000 kronor + en ränta på 25%) det är i de flesta fall värt 1000 kronor för att fåt ag på den extra summan. Säg att du har missat en räkning på 4000 kronor och du inte har de pengarna just nu och du måste betala den snabbt, ja då är det väl inte så konstigt att betala 1000 kronro för tjänsten att du kan lösa den situationen.

Antalet fall hos kronofogden ökar

Det faktum att antalet människor som har betalningsanmärkningar ökar ät ett växande problem och det riskerar att innebära problem för hela samhället eftersom det blir svårt för de här individerna att leva ett normalt liv. En del arbetsgivare kräver t.ex. att du inte har betalningsanmärkningar för att kunna få en anställning. Om tillräckligt många människor har betalningsanmärkningar så riskerar det att bli ett problem för de här företagarna att hitta arbetskraft. Lån pengar med betalningsanmärkning utan uc direkt samma dag är kanske det ultimata sättet att ta ett snabbtlån trotts att du har kreditanmärkning.

Låna pengar på helger

Jag skrev om att ta ett smslån på helgen för ett tag sedan, generellt har det ju varit svårt att ta ett banklån när det är helg eftersom bankerna inte brukade ha öppet på helger. Tiderna har ändrats och invånarna i det moderna samhället kräver mer och bättre service av företag och organisationer. Människor är ständigt uppkopplade och skillnaden mellan helg och vardag suddas delvis ut. Detta gäller även i allt högre utsträckning banker och låneinstitut, kunderna kräver helt enkelt att de kan tillhandahålla sina tjänster dygnet runt. Så nu går det bra att ansäka om lån på kvällar, nätter oh helger. Att behöva gå till banken för att låna pengar är ungefär lika modernt som en gengasbil, nu gälelr onlineservice året runt och dygnet runt.

Betalas pengarna ut på helgen?

Än så länge erbjuder ett fåtal bolag utbetalning av låndet på helgen. Meddelandelån som iofs bara har öppet på lördagar betalar ut lånet direkt även om det är lördag om du så önskar. Ferratum betalar ut pengar när som helst om du är ansluten till deras nya produkt Ferratum credit som för övrigt är ett väldigt bra allternativ till de traditionella snabblånen. Så det händer en hel del på marknaden för lån, krediter och andra finansiella produkter.

Om jag vill låna pengar på en söndag?

Ja då fungerar naturligtvis Ferratum bra med tanke på deras kreditprodukt, även Everyday plus erbjduer utbetalning av lån både på lördagar och söndagar. Everyday plus har en produkt som är mycket lik Ferratums så den typen av kreditprodukter växer hela tiden. Det är ett svar på marknadens krav på kundservice och ett sätt att hantera de juridiska aspekterna kring snabblån och de kontroverser som har förekommit av den låneformen.

Hur ser framtiden för snabblån ut?

Jag tror att snabblånens tid är förbi och vi kommer att få se mer kreditkortsliknande produkter framöver. Många av bolagen kommer att erbjuda banktjänster för att knyta kunderna till sig. Det finns naturligtvis både för och nackdelar med utvecklingen, men fördelarna överväger anser jag. Det är trotts allt så att med högre service så blir livet bekvämare, det är bra att slippa bry sig för mycket om allting i tillvaron. Teknikutvecklingen och entreprenörer och bolagsgrupper har alltmer börjat förstå hur man kan använda den för att göra livet enklare istället för krångligare för den enskilda individen. En utveckling som är mycket bra tycker jag, det första årtiondet av IT-samhället har snarare präglats av en tillkrångling. Det beror väl på att alla tekniska tillämpningar är helt nya och en utveckling och tjäsnte/teknik/produktmognad skall till för att det går dit det skall. Så avslutningsvis, ja nu för tiden kan du definitivt låna pengar på helger (och på nätter) utan större krångel eller problem! 🙂